Wat een heerlijke smaken!!

Zondag 12 januari 2020

Rundergehaktballen met knolselderij à la Ottolenghi

Makkelijk, heel mooie specerijen

Bereidingstijd: circa 50 minuten (stooftijd: 40 minuten)

gehaktballen en selderij a la lenghi 120120

Ik had een drukke, intense week, en dit gerecht is een hele mooie afsluiting, of beloning? Hoe dan ook, dit recept is ontzettend lekker, en niet moeilijk. Dat mag het ook niet zijn, als het uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi komt, toch? Wat de smaken betreft, die zijn daarentegen heel erg speciaal, heerlijk gewoon. De balletjes zijn lekker gekruid, maar in de stoof zit behalve de grote stukken knolselderij ook knoflook, kurkuma, venkelzaad en gerookte paprikapoeder. Op deze combinatie van smaken moet je eerst even komen. Ik heb er bulgur bij gekookt, dat past.

Dit gerecht kun je ook van tevoren maken, of je maakt meteen voor twee dagen.. dat heb ik gedaan. Ik verheug me al op morgen…

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 g rundergehakt
  • 1 ui
  • 120 g broodkruim
  • 20 g peterselie
  • 1 ei
  • ¾ gemalen piment
  • Olijfolie of ghee
  • 1 kleine selderijknol
  • 3 tenen knoflook
  • ½ tl kurkuma
  • 1 ½ tl venkelzaad
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 500 ml bouillon (of water)
  • 3 ½ el citroensap
  • Zout, peper
  • Bulgur (of couscous of rijst), voor erbij

 

Bereiding:

Doe het rundergehakt met fijngesneden ui, broodkruim, fijngesneden peterselie, los geklopt ei, piment ½ tl zout en wat peper in een kom. Kneed alles met de hand door elkaar en vorm er balletjes van (van circa 40 g per stuk).

Schil de knolselderij en snijd in 1 cm grote plakken. Snijd deze plakken in grove stukken. Pel en snipper de knoflook.

Verwarm wat vet in een grote pan en bak de gehaktballen op hoog vuur snel aan alle kanten aan (circa 5 minuten). Schep uit de pan.

Doe de knolselderijstukken, fijngesneden knoflook, kurkuma, venkelzaad en gerookt paprikapoeder in de pan, bak alles roerend 2 minuten. Leg de gehaktballen er weer in en voeg de bouillon (of water) en de citroensap toe, samen met wat zout en peper. Breng aan de kook en gaar in de gesloten pan in circa 30 minuten gaar. Haal de deksel van de pan en laat nog 10 minuten inkoken.

Kook intussen ook de bulgur in een pan met kokend zout water in circa 15 minuten gaar.

Breng de stoofschotel op smaak en bestrooi met peterselie.

Serveer met de bulgur.

Eet smakelijk!

quote ottolenghi 120120

Plaats een reactie