Feestgans voor Mama!

Dinsdag 10 januari 2017

Ganzenbout uit de Römertopf met romige zuurkool

Feestelijk, duurt even maar wel makkelijk

Bereidingstijd: circa 3 – 3 ½ uur (3 – 3 ½ uur oventijd)

gans-sauerkraut-100117

Mijn moeder is vandaag jarig, Herzlichen Glückwunsch, liebe Mama!!

…. ik maak daarom iets feestelijks, ganzenbout met zuurkool. Dubbel fijn: we hebben dit jaar rond de kerst geen gans gegeten, terwijl dat eigenlijk traditie is bij ons… maar de ganzenbouten zijn toen wel gekocht en de vriezer in gegaan!…. fijn voor vandaag. Ik heb weer eens van de oeroude manier van bereiden in de “Römertopf” gebruik gemaakt, en dat werkt geweldig. Het is ten eerste heel erg makkelijk: je gooit gewoon alles bij elkaar, je doet het in de oven, en je hebt er verder geen omkijken meer naar. Ten tweede gaart het heel mooi: alles blijft erin, het vlees droogt niet uit en heeft heel veel smaak. Het schijnt ook nog gezonder te zijn dan het gewone stoven. Ideaal gewoon. Het enige punt: je moet goed plannen: de Römertopf moet een paar uur in water gelegd worden, en het garen in de oven duurt ook wel even. Ideaal is een dag waar je b.v. in de ochtend de pot in het water doet, en er op een gegeven moment gewoon bent om de oven aan te zetten. Vervolgens kun je van alles en nog wat doen: studeren, schoonmaken, lezen, het gezellig hebben, etc, terwijl de oven het werk doet. In het laatste halve uur doe je nog even de zuurkool in de pan (ook niet veel actie eigenlijk), en dan is het feestmaal klaar!!

… ik heb in ieder geval zelden een zo malse  en smaakvolle ganzenbout gegeten!!

 

Ingredienten voor 4 personen:

Ganzenbout:

  • 4 ganzenbouten
  • 1 appel
  • 2 uien
  • 1 tl marjolein
  • 1 tl tijm
  • Zout, peper’
  • Römertopf

Zuurkool:

  • 2 el boter
  • 2 sjalotjes
  • 2-3 lente-uitjes
  • 1 wortel
  • 400 g zuurkool
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 jeneverbesjes
  • 300 ml bouillon
  • 200 ml room
  • 2 el (zoete) mosterd
  • Zout, peper
  • Karwijzaad, naar wens

Ev. aardappelen, voor erbij.

Bereiding:

Dompel de Römertopf een paar uur onder in water.

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kwarten. Pel de uien en snijd in kwarten. Doe de appel en ui in de Römertopf, bestrooi met marjolein en tijm. Bestrooi de ganzenbouten met zout en peper en leg op de appel en ui. Doe de Römertopf met deksel in de niet voorverwarmde oven op 180 graden voor circa 3 – 3 ½ uur. Haal in het laatste kwartier de deksel eraf.

Circa 30 minuten voor einde van de gaartijd bereid je de zuurkool:

Pel en snipper de sjalotjes. Smelt de boter in een pan, fruit daarin de sjalotjes glazig. Voeg de zuurkool, fijngesneden wortelen, laurierblaadjes, piment en karwijzaad toe en bak eventjes zachtjes mee. Blus af met de bouillon en laat zachtjes voor circa 15 minuten koken. Voeg dan de fijngesneden lente-uitjes toe en de room. Laat inkoken. Breng op smaak met zout, peper en mosterd.

 (kook eventueel de aardappelen)

 Pureer aan het einde van de gaartijd van de gans de uien- en appelkwarten samen met een beetje ganzenvet. Dit kun je als saus gebruiken. Als je geen aardappelen (of”Knödel” ) erbij eet, dan kun je de ui en appel ook met een beetje ganzenvet bij de zuurkool mengen, heel lekker!

Serveer de ganzen bouten met de zuurkool, en eventueel de saus en aardappelen.

Guten Appetit!!

geburtstaggiraffensingend-100117

gefeliciteerd, Mama!

Plaats een reactie