Indonesisch genot…

Maandag 9 januari 2017

Sambal goreng sajoeran van paksoi, telor gamboeang (Padangs omelet) en tempeh kering (gebakken tempeh)

Indonesisch, vegetarisch, pittig, 3 aparte gerechtjes gecombineerd

Bereidingstijd: circa 30-40 minuten

paksoi-tempeh-omelet-090117

Ik houd gewoon heel erg van de Indonesische keuken…. Veel smaak en veel mogelijkheden. Je kunt een simpel smaakvol gerecht maken en dat met rijst serveren, of je maakt een paar kleine gerechten, en als je er nog meer maakt dan heb je een rijsttafel en je hebt een heerlijk gedekte tafel die voor iedereen wat lekkers heeft. Ik heb vandaag 3 kleine gerechten gemaakt: De paksoi was het eerst gekozen gerecht, want ik had mooie verse paksoi in huis. Gefrituurde gekruide tempeh vind ik gewoon heel erg lekker, en een omeletje is makkelijk en kan altijd wel. Alle drie gerechten hebben vandaag een pittige kant, door de sambal manis die in alle gerechtjes zit.

…. Ik vond het echt smullen…. En dat zomaar op maandag!

De recepten komen van diverse bronnen: “50 koks & 1 boer” (kookboek van de boerderij Lindenhoff, paksoi), www.aziatische-ingredienten.nl (tempeh), en het Groot Indonesisch kookboek (omelet).

 

Ingrediënten voor 4 personen:

Paksoi:

  • 500 g jonge paksoi
  • 100 g doperwten (diepvries, ontdooid)
  • 1-2 tl sambal manis (naar smaak)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 4 limoenblaadjes
  • 4 plakjes gemberwortel
  • 1 tl laospoeder
  • 1 stengel citroengras
  • 2 dl bouillon
  • 1 plakje van 2 cm santen (kokoscrème)
  • Zout, peper

Omelet:

  • 4 eieren
  • Zout, peper
  • 1 kleine ui
  • 1 tl sambal manis
  • 1 el bieslook, gesnipperd
  • 2 el olie of boter

Tempeh:

  • 400 g tempeh
  • 1 tl sambal manis (naar smaak)
  • 1 ui
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 1 stukje verse laos (of eventueel een beetje laospoeder)
  • ½ tl tamarindepulp
  • 2 el gula Jawa (of bruine basterdsuiker)
  • zout

Bereiding:

Klop voor de omelet de eieren met wat zout en peper en 4 el water. Roer de gesnipperde ui, de sambal en de bieslook erdoorheen.

Snijd de paksoi in repen. Snijd de ui en knoflook fijn.

Snijd de tempeh in reepjes. Verwarm de frituur voor op 175 graden Celsius. Frituur de tempehplakjes in circa 4-5 minuten goudbruin en crunchy.

Maak den currypasta van de gehakte sjalotjes, knoflook en laos in een vijzel. Bak deze pasta in wat olie op halfhoog vuur geurig in 3 minuten. Voeg de sambal manis  toe en bak nog 1 minuut. Voeg de tamarinde, suiker  en zout toe en bak zachtjes 3 minuten. Voeg de gefrituurde tempeh toe en roer nog 2 minuten zachtjes tot de  tempeh mooi bedekt is met de saus. Let op dat het geheel niet verbrandt.

Fruit voor de paksoi de ui, knoflook sambal manis in olie. Voeg de rest van de ingrediënten voor de groente toe, behalve de paksoi. Laat even zachtjes doorkoken. Voeg dan de paksoi toe, schep door en laat slinken.

Bak in een koekenpan met olie of boter de omelet aan beide kanten gaar en rol hem eventueel op.

Serveer de paksoi met de omelet en de gefrituurde tempeh.

Selamat makan!!

reisfeld-090117

rijstvelden op Bali

Plaats een reactie