Voor het eerst in Jordanië

Dinsdag 5 januari 2016

Mansaf (Jordaanse pilaf)

Vegetarische versie van een traditioneel Jordaans gerecht, heerlijke specerijen

Bereidingstijd: ca. 45 minuten

mansaf 050116 1

Volgens mij ben ik nog niet in Jordanië geweest in mijn kookdagboek… hoewel natuurlijk wel heel duidelijk is dat ik veel van de middenoosterse keuken houd. Het is gewoon geweldig hoe mooi zij met specerijen omgaan!!

Het Jordaanse gerecht Mansaf is een heel traditioneel gerecht dat waarschijnlijk iedereen uit Jordanië kent… alleen het originele recept is zoveel ik heb kunnen achterhalen niet vegetarisch, maar een stoofschotel met lamsvlees en rijst. In het boek Veggiestan is er een vegetarische versie van gemaakt, die zeker van vergelijkbare waarde is. De bereiding  is ongeveer dezelfde als van het originele vleesrecept, maar je stooft groenten in plaats van lamsvlees.

(Dit boek vind ik trouwens wel een aanrader voor vegetariërs en alle andere foodies, er zitten heel wat geurige lekkere ideeën in om eens vegetarisch te koken met heel veel genot!)

Waarom houd ik zo van de middenoosterse keuken? …omdat je keuken er zo waanzinnig van geurt, al tijdens het koken!!! Heerlijk… en als je dan gaat eten exploderen de smaakpupillen helemaal….

In dit gerecht zitten grappig genoeg niet eens zo heel veel specerijen, maar toch krijg je een hele bijzondere compositie.

Mansaf is een gerecht dat oorspronkelijk met een plat soort brood geserveerd wordt. Je gaat dan met z’n allen rond het bord zitten, brood afscheuren en daarmee de rijst en stoof pakken. Lijkt me heel sociaal en gezellig!!

Ik heb zelf het brood vandaag weg gelaten en er een iets gewonere versie van gemaakt (in Europese ogen althans)….. maar het lijkt me wel heel erg gezellig om die oorspronkelijke versie eens uit te proberen… wie heeft zin?

kameel jordanie 050116

Ingrediënten voor 6 personen:

Rijst:

  • 450 g langkorrelrijst (bv Basmati)
  • 75 g boter of ghee
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 850 ml water
  • Zout, naar smaak

Groenten:

  • Olijfolie
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 2 rode paprika’s, in stukken
  • 200 g kleine champignons, of grotere in stukken
  • 2 grote aubergines, in blokjes en gezouten
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl pimentpoeder
  • 6 grote tomaten, in grote stukken
  • Zout en peper
  • Laban moutboukh (zie hieronder)

Laban moutboukh (yoghurtsaus):

  • Scheutje olie
  • 8 tenen knoflook
  • 400 ml yoghurt
  • 1 geklopt eiwit
  • ½ tl maïzena
  • Snufje zout

Om te serveren:

  • 200 g gemengde zaden: bv. sesam, zonnebloem en pompoen
  • 1-2 stukken platbrood (het liefst de hele grote, dunne khobez-) (ik laat dit in het geheel weg, maar als je het gerecht traditioneel wilt bereiden, dan horen die er absoluut bij, want je pakt met je handen een stuk brood, om er vervolgens iets van de stoof en de rijst mee te nemen.)

Bereiding:

Was de rijst en laat goed uitlekken.

Verhit voor de groenten wat olie in een pan en voeg ui, knoflook, paprika en champignons toe. Dep de aubergine droog en doe die er ook bij. Roerbak tot de ui zacht is en de aubergine minimaal halfgaar is. Voeg dan de specerijen, tomaten en wat peper en zout toe. Bak 3-4 minuten op hoog vuur en giet er dan genoeg water bij tot de groente onderstaat. Draai het vuur laag en leg een deksel op de pan.

Rijst:

Smelt de boter in een pan doe er de rijst bij en roer zodat hij niet vastplakt. Voeg na een paar minuten de kurkuma en kaneel toe, dan het water en wat zout naar smaak. Laat op heel zacht vuur 20 minuten trekken. Neem van het vuur en roer de rijst even los met een vork. Laat 10 minuten afgedekt staan.

Maak intussen de yoghurtsaus:

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de knoflook. Verwijder de knoflook, zet apart, draai het vuur laag en giet de yoghurt in de pan. Voeg eiwit, maïzena en zout toe en roer constant zodat de yoghurt niet schift. Breng langzaam aan de kook en laat een paar minuten sudderen. Neem van het vuur en roer er de knoflook door.

Zaden:

Bak de zaden kort in een droge koekenpan totdat ze kleur krijgen.

Schep wat groentebouillon uit de groentepan in de yoghurtsaus, meng voorzichtig en giet alles dan in de pan van de groente. Roer en breng aan de kook. Breng op smaak met zout en peper. Neem van het vuur.

Verwarm het brood. (in de oven of in een grillpan)

Serveren:

Doe de rijst op een schaal en  schep de groentesaus in het midden erop. Bestrooi met de zaden en serveer met het brood.

keep-calm-and-eat-mansaf 050116Eet smakelijk!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s